Önnek még nincs jó könyvelője?!

Így hozza vállalkozása nyakára a NAV -ot!

Ha Ön már megalakította a cégét, megúszta az adóhatósági felügyeletet, és még nem kérte a Gyömrői Számlabarát könyvelők segítségét, akkor még nem dőlhet elégedetten hátra! Az egyes vállalkozások életútjában rejlő adózási kockázat azt jelenti, hogy a vállalkozás létrejötte, működése és végül megszűnése, átalakulása is sarkpontokat jelent egy esetleges ellenőrzésre.
A kockázatelemzés szempontjai között a legfontosabbak a vállalkozás adózási életútjához, a kockázatos adózói kapcsolatokhoz, az adózási szempontból kockázatosnak minősített tevékenységi körökhöz kapcsolódnak.
A működés időszakában már jóval több gyanús szempont alapján szűr a NAV. A véletlenszerű kiválasztás mellett szerepet kap a hanyag adózók vizsgálata és a „veszteségből élők” lefülelése. Mivel a cégek működésük során elengedhetetlenül kapcsolatba kerülnek más hatóságokkal is – vámhatóság, munkaügyi felügyelőségek, önkormányzati adóhatóságok stb. –, nagyobb az esélye annak is, hogy a vétkesekre előbb-utóbb felfigyelnek.

Ha Önnek jó könyvelője van, akkor már figyelmeztette arra, hogy a vállalkozás működési életszakaszában kockázati szempontok lehetnek:
• nullás bevallások benyújtása több egymást követő időszakban,
• a bevallások elmaradása,
• a forgalomnagyság és az alkalmazotti létszám aránytalansága,
• a nagyobb forgalom melletti adóminimalizálás,
• az ún. agresszív adótervezés,
• a gyakori tulajdonos- és székhelycserék,
• a tagi kölcsönök, pénztáregyenlegek gyanús mértéke, nagysága,
• a folyamatos működés melletti tartós veszteség kimutatása,
• adóhátralék felhalmozása.

Különösebb magyarázatot nem igényel a kockázatos adózói kapcsolatok megfejtése: „aki korpa közé keveredik”, azt megeszi a revizor. Könnyen kerülhet a NAV figyelmének fókuszába az a vállalkozás, amelynek tulajdonosi vagy partneri köre összetűzésbe került már a hivatallal.

A kockázatos adózói kapcsolatok körébe tartozik, ha
• a vállalkozás tulajdonosai között korábban adóelkerülésen kapott vagy fantomcégekben érdekelt, esetleg nagy adóhátralékkal felszámolt, súlyos szabálytalanságokkal érintett tagok találhatók,
• azonos székhellyel, tulajdonosi körrel, vezető tisztségviselővel rendelkező vállalkozások egymással üzleti kapcsolatban állnak,
•  a vállalkozás kiemelten kockázatos külföldi adózókkal üzletel,
• a vállalkozás tulajdonosai kizárólag az ún. alacsony adókulcsú államokban bejegyzett társaságok.

A tevékenység kockázatát nézve, általában a korábbi ellenőrzések visszatérően rossz tapasztalata játszik szerepet, de sokatmondóak a legtöbbet vizsgált területek, mint a vendéglátás, a reklám és piackutatás, az építőipar vagy a munkaerő-piaci szolgáltatások is.
A kockázati szempontból elfogadható státuszt tehát a működés során is fenn kell tartani, bár ez sok esetben nagyon nehéznek tűnik, a Gyömrői Számlabarát tudja a megoldást!

ADATVÉDELEM

A SzámlaBarát kft. az oldalainak látogatóitól, szerződött ügyfeleitől, partnereitől kapott adatokat bizalmasan kezeli. Azokat soha, semmilyen célból nem adjuk át és nem osztjuk meg harmadik féllel és/vagy szervezettel. Cégünk az egyéb, normál munkamenettel összefüggésben kapott elektronikus és papír alapú dokumentumokat csak a feldolgozás idején használja, a feldolgozást követően visszajuttatjuk azokat tulajdonosuknak. Iratőrzési tevékenységet nem folytatunk. Számítógépes rendszereink a megfelelő védelemmel ellátottak és folyamatosan frissítésre kerülnek. A részletes adatvédelmi tájékoztató megtekinthető INNEN!

kapcsolat

 Pakocs-Turánszky Zsanett

Email: ptzsanett@szamlabarat.hu

Telefon: 0620-371-71-40

Pakocs Gábor

Email: pgabor@szamlabarat.hu

Telefon: 0620-949-26-67

SzámlaBarát a Skype-on:

szamlabarat.p.g

CÉGADATOK

Nyilvántartó: Pest Megyei Bíróság mint Cégbíróság

Cégnév: Számlabarát Pénzügyi, Számviteli és Informatikai Kft

Székhely: 2230 Gyömrő, Festetics u. 3. földszint

Cégjegyzékszám: 13-09-136094

Pénzügyminisztériumi nyilvántartási szám: 179936

Pénzügyi-számviteli Ügyvezető: Pakocs-Turánszky Zsanett

Informatikai Ügyvezető: Pakocs Gábor